28 Ekim 2017 Cumartesi

Thermal radyasyon

Thermal radyasyon  Isı  etkisiyle olan radyasyon



Isınmış cisimler  termal radyasyon yayar


Termal radyasyon  ısı tahrikli yüklü parçacıklar tarafından üretilen  elektomanyetik  salınımdır. Mutlak sıfırdan daha sıcak olan tüm maddeler  termal radyasyon yayarlar.Cismin sıcaklığı mutlak sıfırdan daha yukarıda olduğunda; atom içi parçacıkların çarpışmaları atomların yada moleküllerin kinetik enerjilerini değiştirmeye başlar.Bu esnada oluşan ivmelenmeler veya iki kutuplu salınımlar  elektromanyetik salınımlara neden olur.Geniş bir spektrumda radyasyon salınımı  geniş bir spektrumda çarpışmalara işaret eder.

Görünen ışık ,infrared ışıklar, tungustenli  ampulden çıkan 
ışık,hayvanlarda yayılan infrared radyasyon (gece görüşlü kameralar tarafından tespit edilirler),kozmik arkaplan radyasyonlarvs hep termal radyasyona örnek olarak söylenebilirler. Güneş ışığı termal radyasyondur. Uzay çok soğuk olmasına rağmen soğuk uzayda 150 milyon km yol kateden radyasyon bizi ısıtmaktadır.Dğnya da termal radyasyon üretir fakat (sıcaklığı fazla olmadığından)bu radyasyon görünür ışık dalga boylarından daha ziyade infrared boyutlarındadır.
Eğer radyasyon yayan obje ;ternodinamikteki karacisim özelliklerine sahipse bu cismin radyasyonuna karamadde radyasyonu denir.Cismin sıcaklığına bağlı bu radyasyonun spektrumunu Plank Kanunu izah eder.Wıen yerdeğiştirme  kanunu  bu radyasyonun muhtemel ferkansını verir.Stefan Boltzman kanunuda bu radyasyonun yoğunluğunu hesapetmeye yarar.
Termal radyasyon ısı transferinin temel konularından birisidir.



Resimde 6000 derecedeki güneşin termal radyasyonunu  dalga boylarının görünür ışık dalga boylarında olduğu anlaşılıyor.(en büyük yoğunluk yeşil ve sarı, kırmızı ışıklarda). 20 C derecedeki dünyanın radyasyonu ise hem zayıf hemde 5000 ile 15000  nm  lerde  yani dalga boyları çok uzun ve görünür bantda değiller.Radyo dalgaları boylarındalar.




https://socratic.org/questions/what-color-of-light-has-the-most-energy



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 Tek atomlu ve çok atomlu  gazlar ve Güneş Radyasyonu Bu tek atomlu ve çift atomlu gazların keskin farkları  oldukça ilginç. Güneş en...