24 Ekim 2017 Salı

Isı Enerjisi

Isı Enerjisi


Isı enerjisi(termal enerji veya sadece ısı)) maddeler arasında transfer olan ve madde partiküllerinin mikro düzeydeki kinetik enerjilerinden kaynaklanan enerji türüdür. Isı madde atom yada moleküllerinin birbirlerine çarpması sonucu iletilir.Sıcaklık ve basınç  arttıkça elektron çarpışmaları arttığından iletkenlik artar. Isı miktarı genellikle Q ile gösterilir.

Isı  Sıcaklık farkı

Isı ile sıcaklık farklı kavramlardır. Isı enerjidir sıcaklık ise enerjinin maddelerde değiştirdiği   bir özelliktir. Maddeyi varil ısıyı su diye düşünürsek   nasıl ki varil içine su konduğunda su yüksekliği değişirse  maddeye ısı enerjisi geçtiğinde sıcaklık değişir.

Isı   birimleri
Isı da enerji olduğundan   SI   ısı için joule kullanılır.Isı için sık sık calori de kullanılır.  Calorinin tanımı şöyledir:Normal şartlarda 1 gram suyun  sıcaklığını 13.5 C dereceden 14.5 C dereceye çıkartmak için gerekli enerjidir.Isı için ayrıca   İngiliz standardında Btu da kullanılmaktadır.
Yani 1kwatlık bir ısıtıcınız 1 saat çalışırsa  3600*1000 joule= 3.6 Mjoule ısı verir  bu enerjide  36  kilo suyun sıcaklığını 0 dereceden 100 dereceye çıkartabilir.    36*100*1000=(3.6M). Güneş enerjisinin 1m2 ye ortalama 1.5 kw  düştüğünü düşünürsek  güneş enerjisinin  ne boyutlarda olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Yani biraz hesaplarsak görürüz ki 2 m2 ye 8 saat düşen güneş enerjisiyle 1 ton suyu kaynatabiliriz.

 1 Kjoule=0.24 Kcalori=0.95 Btu



  Termodinamiğin 1. kanuna göre ısı daima yüksek sıcaklıktan  düşük sıcaklıktaki objelere akar.


Q  : transfer edilen enerji (J)
m: madde miktarı  (kg)
c: özgül ısı kapasitesi
DT: sıcaklık farkı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 Tek atomlu ve çok atomlu  gazlar ve Güneş Radyasyonu Bu tek atomlu ve çift atomlu gazların keskin farkları  oldukça ilginç. Güneş en...