Kuantum Teorisi ve Işık
O yıllara kadar ışığın madde mi yoksa sadece dalga mı olduğu konusunda büyük tartışmalar oluyordu. Tartışmaya katılan Max Planck1900 yilinda ,kara madde radyasyonunu açıklamak isterken şöyle tasarladı;Hernekadar ışık dalga olsa da bu dalgalar enerjiyı ancak -frekanslarına bağlı ve sonsuz küçük -bir maddeye sahip olmaları halinde kazanabilir veya kaybedebilirlerdi. Planck sonsuz küçük bu yumrulara latince 'ne kadar' anlamına gelen 'quanta' adını verdi.Albert Einstein 1905 senesinde bu teoriyi kullanarak Fotoelektirik olayını açıkladı ve bu quantaların gerçekten var olduğunu kabul etti.Derken 1923 yılında Arthur Holly Compton elektronlardan yayılan düşük yoğunluklu x ışınlarının dalga boylarındaki seğişmeyi ışığın paröacık olduğu teziyle ispatedebildi.Neticede birçok olay bu tezi destekledi ve 1926 yılına gelindiğinde Fizikçi Gilbert N. Lewis ilkkez ışık quantalarına foton adını verdi
Netice olarak günümüzde modern Kuvantum Mekaniği bazı hesaplamalarında Işığı hem madde hem dalga olarak bazı hesaplamalarında ise ne dalga ne de madde olarak kabul etmektedir. Eh işte size fırsat ...Bu konuyu düzgün bir şekilde açıklarsanız Nobel kazanabilirsiniz.
Fizikçilerin dikkat ettiğine göre ;elektromanyetik salınımların düşük frekanslarda klasik dalga özelliklerinde ,yüksek frekanslarda ise klasik parçacık özelliklerinde ve görünümündedirler(Fakat hiç bir zaman özelliklerinden birini tamamen yitirmezler) Görünen ışık frekansları ortalarda bir yerlerde olduklarından madde özellikli olduğunu yada dalga özellikli olduğunu gösteren deneyler kolayca yapılabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder