16 Ekim 2017 Pazartesi

Güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları

Güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları nelerdir:

Güneş enerjisi güneşten gelen radyasyondan  elde edilir.Güneş'in çok büyük enerji potansiyeli vardır.Güneş'in  Dünya'ya gönderdiği sadece 1 saatlik ışıma  Dünya'nın 1 yıllık toplam enerji ihtiyacından fazladır.Biz ise şimdilik bunun ancak 0.0001' inden  yararlanabiliyoruz.Güneş enerjisi yenilenebilir  enerjidir  .Bu şu demektir; Odun kömür yakarsın biter fakat güneş her gün yeniden doğar.
Güneş enerjisi   kullanılabilir diğer enerji türlerine dönüştürülebilir.Mesela   fotovoltaik güneş panelleriyle elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Yada aynalar mercekler yardımıyla vs konsantre edilip ısı enerjisi  ve daha sonra buhar türbini yardımıyla mekanik enerjiye dönüştürülebilir.
Güneş enerjisinin artıları ve eksileri şöyle sıralanabilir.

Güneş enerjisinin avantajları:

1-Yenilenebilirdir. Güneşin daha 5 milyar yıl ömrü olduğu tahmin edildiğinden kaynak sonsuzdur diyebiliriz en azından torunlarımızın torunlarına yeter).Halbuki  petrol rezervleri 30-50 yıl içinde bitecek.
2-Sistem bir kere kuruldu mu  sonra  masrafsızdır.(Sadece bakım masrafı)
3-Bakım ücreti düşüktür.  Genelde  yapılacak bakım senede bir iki defa olan temizlikten itibardır.
Mesela güneş panellerinin imalatçıları 25 yıl garanti verebilmektedirler.Panelli sistemlerde sadece inverterlerin  10 yılda bir değiştirilmesi gerekebilir.
4.Çevre kirliliği yapmazlar ses çıkarmazlar.
5-Geliştirilmekte önü açıktır daha iyi uygulamalar  neredeyse hergün  çıkmaktadırlar.

Güneş enerjisinin dezavantajları:

1-Başlangıç yatırım tutarı yüksektir.
2-Hava durumuna bağlıdır .
3-Depolanması problemlidir.
4-Kurulacak sistemler yer kaplar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 Tek atomlu ve çok atomlu  gazlar ve Güneş Radyasyonu Bu tek atomlu ve çift atomlu gazların keskin farkları  oldukça ilginç. Güneş en...