Gğneş Enerjisi ile Absorbe Soğutma Tekniği Nasıl İşler;
Absorbeli soğutma çevrimi üç temel prensibe göre çalışır.
- Sıvılar ısıtıldığında kaynar ve gazlar soğutulduğunda sıvılaşır.
- Sıvının basıncını düşürürseniz kaynama sıcaklığı da düşer.
- Isı sıcaktan soğuğa doğru akar.
Absorbsiyonlu soğutma sistemlerindeki soğutma termokimyasal kompresör diyebileceğimiz bir sistemle çalışır. Soğutma olması için gerekli olan gazın kompresörlerle sıkıştırılması işi bu sistemlerde termokimyasal yöntemle gerçekleştirilir.Bunun için iki farklı akışkan kullanılır. Birisi soğutucu olarak diğeri ise absorbe edici olarak kullanılırlar. Absorbe edildiğinde bir çeşit sıkıştırma işlemi gerçekleştirilmiş olur.Bu akışkanların diğer özelliği de birbirlerinin içinde kolayca çözünebilmeleridir.
Soğutucu akışkan genellikle sudur. Su kolayca faz değiştirebilir ve donma sıcaklığı 0 olduğundan 5 dereceye kadar soğutma yapabilir.Buhar ve sıvı olarak kolayca sirküle ederken çevre kirliliği de yaratmaz.Gerekli olan ısı güneş kolektörlerinden sağlanır (bu sistem çok eskiye dayanır ve ısı kaynağı olarak katı yakıt ,termal enerji vs kullanılan dizaynları mevcuttur.Absorbent olarak da
genelde Lityum bromit yada amonyak kullanılır. Absorbent içinde su çok düşük sıcaklıklarda ve basınçlarda kaynar. ve enerjiyi bir yerden diğer yere nakleder.
Tipik bir absorbsiyonlu soğutma sistemi şeması
1-Evoporasayon(buharlaşma)
Soğutucu akışkan etrafı ısı alarak soğuturken ,kendisi buharlaşır.
2-Absorbsiyon;
Birinci aşamada oluşan buhar absorbent akışkan tarafından absorbe edilir.Bu soğutucunun tekrar yoğuşmasını (ısıyı geri vernesini ) önleyerek , evoparasyonun verimini ve etkisini arttırır.
3-Ayrışma;
Soğutucu ve absorber karışımı ısıtılarak soputucunun absorberden buharlaşarak ayrılması sağlanır.Bu işlem için büyük miktarda ısı enerjisi gereklidir.Bu sisyemlere ısıtarak soğutma da denir.
4-Yoğuşma:
Bir yoğuşturucuda tekrar sıvı hale geçtikten sonra pompalanan soğutucu (doğal akışlı sistemler de mevcuttur) tekrar 1nolu aşamaya döner.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder