1 Kasım 2017 Çarşamba

Kendi güneş panelini kendin yap


Kendi güneş panelini kendin kur   1.Bölüm



Daha hala anahtar teslimi istediğinizde ; Güneş panelli sistemler için çok tuzlu fiyatlar çıkmaktadır.Eğer evinizde elektrik ihtiyaçlarınızı karşılamak için sistemi kendiniz kurarsanız  hem daha ucuza çıkarabilirsiniz hem de ;çok zevkli bir iş yapmış olursunuz.
Fotovoltaik sistemlerin 4 ana parçası vardır:
1-Güneş paneli
/

2-Şarj control cihazı

3-İnverter


4-Batarya(akü)

Bunların ne işe yaradığı nasıl seçilmesi gerektiği anlatılacak   acele etmeyelim.

Eğer kendinize uygun malzemeleri seçmek istiyorsanız önce  ihtiyacınız olan elektrik gücünü hesaplamak gerekir.
Mesela lamba mı yanacak  tv mi çalışacak.
Diyelim ki bir günde   11watlık lambayı 5 saat çalıştıracaksınız  demek ki sadece bunun için 5x11=55 wattsaat enerji lazım.Gene diyelimki günde 4 saat TV seyrettirsin bu sistem  ozaman TV  80 wattlık ise  4x80 =320  watt saat enerji de ona lazım.Çiftlik evinde bunlar yeter diyorsanız  o halde size lazım gelen enerji     320+55=375 wattsaat .Biz şimdi bu ihtiyaçlar için hesaplayalım size daha fazlası lazımsa ilave edersiniz mantık aynı.
Ne hesaplamıştık ?Evet bize lazım olan enerji 375 wattsaat.... Hemen %30  sistemdeki kayıplar için ilave edelim ki panel biraz kirlendi mi şapa oturmayalım.
375x1.3=kabaca 475  wattsaat. Tamaaam gerekli gücü belirledikten sonra ihtiyacımız olan parçaları belirleyebiliriz.

1-SOLAR PANEL SEÇİMİ

Eğer solar panellerin   Güneş ışığını DC elektiriğe çevirdiğini bilmiyorsanız burada ara verin ve bu blogdaki solar panellerle ilgili  kısımları okuyun.Özet olarak hatırlatmak gerekirse  monokristalli paneller   daha pahalı fakat daha verimlidirler.Bir önemli noktada -etikette yazan- bir panelin saat de ürettiği güç  ;o panelin 25 C sıcaklıkta ve 100*watt/m2  ışınım altında ürettiği güçtür.





Bize gerekli enerji 475 watt saattir   bir panelin günde  4 saat güneş göreceğini  hesaplarsak (güney bölgelerde 5 saat hesaplanabilinir.)   bize gerekli   panel 475/4   =  kabaca   125   Watt . Yani 125 wattlık panel 4 saat güneş görürse    500 watt saat enerji üretir ki buda bizim ihtiyacımızı karşılar.
Bu resimdeki panelin etiketinde 255 watt yazıyor ama  bizim bu örnek projemizdeki  ihtiyaçlarımıza daha düşük kapasiteli yani 125 watt   12 volt panel yeter.
Buradaki  12 volt sizin kafanızı karıştırmasın  12 Volt  akü şarjı için uygundur diye yazdım. Aslında panellerin çıkış voltajları genelde 17 Volt ve üzeridir.. Yani siz  125 wattlık panel alın iş tamamdır.Toleranslı hesapladığımızdan  125 yoksa 120 watt olsun 130 watt 115 watt olsun olsun hepsi iş görürler.


2-AKÜ SEÇİMİ


Güneş panelleri DC  elektrik üretir ama çıkış voltajları güneşin durumuna göre değişkendir.  Paneller bize gündüz elektrik üretirken bizim elektrik ihtiyacımız günün herhangi bir saatinde olabilir. Mesela lambalar genelde geceleri yanar  .  O halde gündüz üretilen elektriği depolamalıyız ve sistemimize sabit voltajda  dengeli bir şekilde vermeliyiz. İşte bunun için bize akü gereklidir.
Akülerin  birçok çeşidi vardır.Mesela araba aküleri  kısa zamanda büyük enerji çekişleri için dizayn edilmişlerdir tam boşalma için uygun değillerdir.Fakat  güneş enerji sistemlerinde  tamamen boşalabilen,yavaş yavaş veya kısmi boşalabilen aküler gereklidir.Bu iş için en uygunu  ;tam ve yavaş deşarjlı kurşun-asit akülerdir.Bunun yanında  Ni-MH ve Li-Iyon akülerde küöük uygulamalarda kullanılmaktadırlar.
Akü konusunda önemli bir nokta da kaç voltluk olacağıdır. Bunu bizim sistemde kullanacağımız cihazların hangi voltajda çalışacağı belirler.Voltaj yükseldikçe  akım ve kablo çapları düşer ancak evlerde kullanılan sistemlerde genelde 12 veya 24 volt aküler kullanılmaktadır. Hem zaten biziö sistemimizde lambalar ve Televizyon olduğunda    220  Volt AC  akım gereklidir  bunun içinde ilerde aöıklayacağımız gibi inverter gereklidir. Yani bize 12 volt akü deolur 24 volt akü de olur.Ancak bu projede volt diye karar kıldık ve inverteri ona göre seçtik.

Akülerin değerlendirilmesi;

Akü kapasitesi  ampersaat olarak verilir.    Ih
Akım=I
Saat=h

Ampersaat=Ih
Bir de çıkış voltajı vardır     V
Güç=VoltajxAkım
Enerji= VoltajxAkımxSaat  =  IhxV

Yani kısaca bir akü kaç ampersaatlikse onu çıkış voltajıyla çarparsak enerjisini bulmuş oluruz.
Şimdi bizim örneğimizde bize günlük 475 wattsaat enerji lazım  ohalde 1 günlük  ihtiyacımızı depolayabilen bir akü almak istersek  akünün de enerji kapasitesi 475 olmalı  . Akümüzü 12 voltluk olarak karar vermiştik ohalde kaç amper saatlik akü lazım bunu bulabilmemiz için    akü toplam enerjisini voltaja böleriz  yani bu projede 475/12=40 Ampersaat

yani etiketinde 40 ampersaat ve 12 volt  yazan akü bize lazım olan aküdür.

Yalnız akü zamanla yıprandığı için % 10-15 büyük seçilirse isabetli olur   o halde akü ihtiyacımızı

12 volt 45 ampersaat diye revize ediyorum. Ama diyelim ki 12V  50 ampersaatlik ucuz akü buldunuz  o da olur hem daha iyi olur.



Devamı için tıklayınız  2.kısım











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 Tek atomlu ve çok atomlu  gazlar ve Güneş Radyasyonu Bu tek atomlu ve çift atomlu gazların keskin farkları  oldukça ilginç. Güneş en...