Kendi güneş panelini kendin kur 1.Bölüm
Daha hala anahtar teslimi istediğinizde ; Güneş panelli sistemler için çok tuzlu fiyatlar çıkmaktadır.Eğer evinizde elektrik ihtiyaçlarınızı karşılamak için sistemi kendiniz kurarsanız hem daha ucuza çıkarabilirsiniz hem de ;çok zevkli bir iş yapmış olursunuz.
Fotovoltaik sistemlerin 4 ana parçası vardır:
1-Güneş paneli
/
2-Şarj control cihazı
3-İnverter
4-Batarya(akü)
Bunların ne işe yaradığı nasıl seçilmesi gerektiği anlatılacak acele etmeyelim.
Eğer kendinize uygun malzemeleri seçmek istiyorsanız önce ihtiyacınız olan elektrik gücünü hesaplamak gerekir.
Mesela lamba mı yanacak tv mi çalışacak.
Diyelim ki bir günde 11watlık lambayı 5 saat çalıştıracaksınız demek ki sadece bunun için 5x11=55 wattsaat enerji lazım.Gene diyelimki günde 4 saat TV seyrettirsin bu sistem ozaman TV 80 wattlık ise 4x80 =320 watt saat enerji de ona lazım.Çiftlik evinde bunlar yeter diyorsanız o halde size lazım gelen enerji 320+55=375 wattsaat .Biz şimdi bu ihtiyaçlar için hesaplayalım size daha fazlası lazımsa ilave edersiniz mantık aynı.
Ne hesaplamıştık ?Evet bize lazım olan enerji 375 wattsaat.... Hemen %30 sistemdeki kayıplar için ilave edelim ki panel biraz kirlendi mi şapa oturmayalım.
375x1.3=kabaca 475 wattsaat. Tamaaam gerekli gücü belirledikten sonra ihtiyacımız olan parçaları belirleyebiliriz.
1-SOLAR PANEL SEÇİMİ
Eğer solar panellerin Güneş ışığını DC elektiriğe çevirdiğini bilmiyorsanız burada ara verin ve bu blogdaki solar panellerle ilgili kısımları okuyun.Özet olarak hatırlatmak gerekirse monokristalli paneller daha pahalı fakat daha verimlidirler.Bir önemli noktada -etikette yazan- bir panelin saat de ürettiği güç ;o panelin 25 C sıcaklıkta ve 100*watt/m2 ışınım altında ürettiği güçtür.
Bize gerekli enerji 475 watt saattir bir panelin günde 4 saat güneş göreceğini hesaplarsak (güney bölgelerde 5 saat hesaplanabilinir.) bize gerekli panel 475/4 = kabaca 125 Watt . Yani 125 wattlık panel 4 saat güneş görürse 500 watt saat enerji üretir ki buda bizim ihtiyacımızı karşılar.
Bu resimdeki panelin etiketinde 255 watt yazıyor ama bizim bu örnek projemizdeki ihtiyaçlarımıza daha düşük kapasiteli yani 125 watt 12 volt panel yeter.
Buradaki 12 volt sizin kafanızı karıştırmasın 12 Volt akü şarjı için uygundur diye yazdım. Aslında panellerin çıkış voltajları genelde 17 Volt ve üzeridir.. Yani siz 125 wattlık panel alın iş tamamdır.Toleranslı hesapladığımızdan 125 yoksa 120 watt olsun 130 watt 115 watt olsun olsun hepsi iş görürler.
2-AKÜ SEÇİMİ
Güneş panelleri DC elektrik üretir ama çıkış voltajları güneşin durumuna göre değişkendir. Paneller bize gündüz elektrik üretirken bizim elektrik ihtiyacımız günün herhangi bir saatinde olabilir. Mesela lambalar genelde geceleri yanar . O halde gündüz üretilen elektriği depolamalıyız ve sistemimize sabit voltajda dengeli bir şekilde vermeliyiz. İşte bunun için bize akü gereklidir.
Akülerin birçok çeşidi vardır.Mesela araba aküleri kısa zamanda büyük enerji çekişleri için dizayn edilmişlerdir tam boşalma için uygun değillerdir.Fakat güneş enerji sistemlerinde tamamen boşalabilen,yavaş yavaş veya kısmi boşalabilen aküler gereklidir.Bu iş için en uygunu ;tam ve yavaş deşarjlı kurşun-asit akülerdir.Bunun yanında Ni-MH ve Li-Iyon akülerde küöük uygulamalarda kullanılmaktadırlar.
Akü konusunda önemli bir nokta da kaç voltluk olacağıdır. Bunu bizim sistemde kullanacağımız cihazların hangi voltajda çalışacağı belirler.Voltaj yükseldikçe akım ve kablo çapları düşer ancak evlerde kullanılan sistemlerde genelde 12 veya 24 volt aküler kullanılmaktadır. Hem zaten biziö sistemimizde lambalar ve Televizyon olduğunda 220 Volt AC akım gereklidir bunun içinde ilerde aöıklayacağımız gibi inverter gereklidir. Yani bize 12 volt akü deolur 24 volt akü de olur.Ancak bu projede volt diye karar kıldık ve inverteri ona göre seçtik.
Akülerin değerlendirilmesi;
Akü kapasitesi ampersaat olarak verilir. Ih
Akım=I
Saat=h
Ampersaat=Ih
Bir de çıkış voltajı vardır V
Güç=VoltajxAkım
Enerji= VoltajxAkımxSaat = IhxV
Yani kısaca bir akü kaç ampersaatlikse onu çıkış voltajıyla çarparsak enerjisini bulmuş oluruz.
Şimdi bizim örneğimizde bize günlük 475 wattsaat enerji lazım ohalde 1 günlük ihtiyacımızı depolayabilen bir akü almak istersek akünün de enerji kapasitesi 475 olmalı . Akümüzü 12 voltluk olarak karar vermiştik ohalde kaç amper saatlik akü lazım bunu bulabilmemiz için akü toplam enerjisini voltaja böleriz yani bu projede 475/12=40 Ampersaat
yani etiketinde 40 ampersaat ve 12 volt yazan akü bize lazım olan aküdür.
Yalnız akü zamanla yıprandığı için % 10-15 büyük seçilirse isabetli olur o halde akü ihtiyacımızı
12 volt 45 ampersaat diye revize ediyorum. Ama diyelim ki 12V 50 ampersaatlik ucuz akü buldunuz o da olur hem daha iyi olur.